Merhabalar ,
En büyük sorunlarımızdan biri değil midir zamanı yönetememek verimli kullanamamak. Siz de çok iyi bilirsiniz ki, onca iş ve koşturma arasında bazen tamamen önemsiz şeylerle debelenerek vaktimizi çarçur ederiz. Sonuç ise tamamlanmamış işler, geç kalınmış toplantılar, iptal edilen arkadaş buluşmaları devamını siz getirin…
Herkes için, yaşamın en önemli kısıtlılarından biri ‘zaman’. Daha doğrusu belki de zamansızlık. Pek çok şeye zaman yetiştiremiyor, yapılması gerekenleri bitiremiyoruz. Bu, özellikle de iş yaşamındakiler için büyük bir sorun ve tabi öğrenciler için. İşler konusunda zamanla yarışırken, genellikle acil olanları öne alırız. Hâlbuki birçok ‘acil’ iş aslında pek de önemli değildir. Tam tersi de geçerli. Önemli olan çoğu işimiz de aslında o kadar acil değildir. Zaten zaman yönetimini de genel olarak bu ayrımı pek yapamadığımız için beceremeyiz. Bu sorunu aşabilmek için çok sayıda ‘zaman yönetimi’ yöntemi kullanılır. Hemen hemen hepsinin de ortak odağı bellidir: Öncelikleri doğru şekilde sıralayabilmek…
Zaman yönetimi ve üretkenlik konularında ele alınması gereken konuların başında kesinlikle planlama ve önceliklendirme bulunur. İşte bu noktada işleri önemine ve aciliyetine göre önceliklendirmeniz gerekir. Eisenhower Matrisi de tam bu noktada işimize yarıyor.
Dwight D. Eisenhower 1953-1961 yılları arasında iki dönem ABD başkanlığı yapmış bir kişidir. Dolayısıyla da zaman yönetimi kendisi için fazlasıyla önemliydi. O yüzden Eisenhower matrisi yöntemini geliştirdi. Ve bu durumu çok basit bir olguya dayandırdı.
ÖNEMLİ OLAN NADİREN ACİLDİR. ACİL OLAN İSE NADİREN ÖNEMLİDİR.
önemli -acil değil yapacağın zamana karar ver |
önemli –acil hemen yap |
önemli değil -acil değil daha sonra yap |
önemli değil acil yapabilecek başka birine devret |
Maalesef hemen çözülmesi gereken, başka her işinizi bırakıp yapmanız gereken şeylerdir. Eğer çok dolu, esnek olmayan bir ajandanız varsa bütün işlerinizin aksamasına neden olurlar.
Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge. Bir iş kurmak, kitap yazmak, master yapmak, bir enstrüman öğrenmek, aile kurmak gibi. Zamanınızın çoğunu buna ayırmaya çalışın.
Genelde başkasının sizden yapmanızı istediği, sizin belirlemediğiniz ve sizin uzun dönemli planlarınıza hizmet etmeyen işler. Genelde gelen e-mailler, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs. buna girer.
Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey farkettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt eleyebilirsiniz.
Kısacası yapılacak işleri sıralayıp önceliklendirirken bu matrisi hatırlamak çok yararlı olabilir. Gerçekten zamanınızı iyi yönetemediğinizi düşünüyorsanız bugüne kadar muhtemelen farklı yöntemler denemişsinizdir. Hala yönetemiyorsanız, o yöntemler işe yaramamıştır. Bir de böyle denemekte fayda var…
HOŞ KALIN SAĞLICAKLA…