KİLİS’DE FISTIK HASADI BAŞLADI
Kilis in önemli Fıstık Üreticisi Mustafa Köseismailoğlu, Kilis’te, 2017 yılının ilk fıstık hasadının yapılmaya başlandığını belirtti
Fıstık Üreticisi Mustafa Köseismailoğlu yaptığı açıklamada Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığındaki rekolte düşüklüğü üreticiyi üzdüğünü belirterek, fiyatların yüzde yüz artması ise yüzleri bir nebzede olsa güldürdüğünü söyledi. Bölgemizde yeşil altın olarak da bilinen Antep fıstığı rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 80 düştügünü açıkladı
Geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüz artış gösteren taze fıstık fiyatları ise bu yıl cep yakıyor. Fıstık halinde geçen yıl 8-9 lirası alınan yaş boz fıstık bu yıl 14-15 liradan, geçen yıl 15 liradan alınan kırmızı ben fıstık ise bu yıl 25 liradan, geçen yıl 19 liradan alınan kuru kavlak fıstık bu yıl 40 liradan, geçen yıl 15 liradan alınan kırmızı kabuklu kuru fıstık ise bu yıl 30 liradan satılıyor.
Fıstığın yolculuğu
Çiftçinin sabahın erken saatlerinde tarlasına gitmesiyle başlayan fıstık hasadı, ağaçların altlarına şalların serilmesi ile devam ediyor. Ardandan ağaçların üstlerine çıkan işçiler, fıstık salkımlarını kırarak yere atılıyor. şallarda biriken fıstıklar ardından çuvallara ve römorköre doldurularak, salkımlarından ayrıştırılmak için ayrıştırma tesisine götürülüyor.
Salkım ve yapraklarından ayrılan fıstık ardından halin yolunu tutarken, fıstığını satmak istemeyen üreticiler ise kavlatma yaparak fıstıklarını kurutmaya bırakıyor. 30-35 derece sıcaklıkta 2 ya da 3 gün sergi alanlarında kurutulan fıstıklar, sahiplerine teslim ediliyor.