TEKNOLOJİYE MEYDAN OKUYOR

TEKNOLOJİYE MEYDAN OKUYOR

Eskiye rağbet olmaz denir amma soğuk sıkım taşbaskı mahseresine rağbet arttı.

Kilis`in tek taş baskı zeytinyağı sıkım mahseresi olan Keçik zeytinyağı mahseresi çalışmaya başladı. Uzun yıllardır bu mesleği yapan Mehmet Durmuş Keçik; “Ben otuz yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Zeytinyağı mahsereciliği bana babadan kalma bir meslektir. Kilis`te önceden üç yüz civarında taş mahsere var idi. Kilis`te taş baskı mahserelere Yurtdışından verilen desteklerle tüm taş baskılar sökülerek yeni sisteme geçildi. Bizler ise baba mesleğimiz olan bu taş sıkımdan vazgeçemedik. Kilis`te taş sıkıma pek önem verilmemekte, ama Avrupa ülkelerinde özellikle İtalya`da bu tesislere çok büyük önem veriliyor. Hâlbuki ki taş sıkım zeytinyağın kalitesi Dünya tarafından en önde gelen zeytinyağı olarak kabul edilir. Kalitesi ve lezzeti bakımından el üstünde tutulur. Ayrıca, taş sıkım zeytinyağının fiyatı da daha yüksektir. Taş sıkımın en büyük özelliği insan gücü yani bütün işler insan kuvveti ile yapılmaktadır. Taş baskı zeytinyağı, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir. Taş Baskı Zeytinyağı zeytinin, taş değirmenlerinde ezilerek çıkartılan saf zeytinyağıdır. Taş Baskı Zeytinyağı hiçbir katkı ve koruyucu madde içermez. Taş Baskı Zeytinyağında Serbest yağ asidi en çok %0.8 (Oleik asit cinsinden). Taş Baskı Zeytinyağı 5 °C altında donabilir. Soğuk Sıkım Taş Baskı Zeytinyağının tekrar çözülmesi kalitesini etkilemez. Taş Baskı Zeytinyağını güneş ışığı ve ısıdan uzak, serin ortamda ağzı sıkıca kapalı şekilde saklanmalıdır”.

Taş baskı zeytinyağları, eski üretim teknikleri kullanılarak, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir. Kendi ekseni etrafında dönen taşlar haznedeki zeytinleri ezerek hamurlaştırır.  Hamur haline gelen zeytin daha sonra özel baskıların içerisine doldurulduktan sonra hidrolik preslere düzgünce yerleştirilir.  Presler yavaş, yavaş kapanarak hamurları sıkar.  Bu sıkıştırma esnasında baskının kenarından sızarak akan yağ alttaki haznede biriktirildikten sonra buradan alınarak başka bir kaba aktarılır.  Böylelikle hamurun içerisindeki yağ alınmış olur.  Zeytin özsuyu ve posası ile elde edilen bu yağ daha sonra damıtılarak, posasından ve öz suyundan  ayrılır ve bu yağa da TAŞ BASKI zeytinyağı denir. Taş baskı ürününü diğer zeytinyağları ile karşılaştırdığımızda, kullanılan üretim yöntemi sebebiyle, içerisindeki değerler bakımından daha zengin olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?