kilisinsesi.com.tr
Üniversite`de “Kilis Zeytin ve Zeytiyağı Çalıştayı” düzenlendi
26 Ekim 2018
admin

Üniversite`de “Kilis Zeytin ve Zeytiyağı Çalıştayı” düzenlendi

“Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali” kapsamında, Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) tarafından “Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı” düzenlendi. Kilis’te...


“Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali” kapsamında, Kilis 7 Aralık Üniversitesi (KİYÜ) tarafından “Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı” düzenlendi.

Kilis’te “Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali” kapsamında, KİYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, üreticiler, çeşitli kentlerden gelen alanında uzman kişilerce bilgilendirildi.

İlki geçen yıl Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde gerçekleştirilen, Kilis Valiliği, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Çalıştayı”nın ikincisi de yine üniversite de gerçekleştirildi.

Tören saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu kısa bir açılış konuşması yaptı.

Kilis’in, Türkiye’de yağ oranı en fazla olan “Kilis Yağlık” çeşidine de ev sahipliği yaptığını anlatan Şekeroğlu, “Kilis, önemli bir zeytin bölgesi. 10 bin yıldır bölgede zeytin yetişiyor ve zeytinin anavatanı. Ama biz burada zeytini maalesef tanıtamıyoruz ve değerlendiremiyoruz. Geçen yıl birincisini yaptığımız çalıştayda farkına vardık ki burada üreticinin bilgilendirilmesi gerekiyor. Zeytin hasadından sonra özellikle işleme konusu başta olmak üzere, teknik bilgilendirme ve altyapının güçlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Daha sonra Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celil Toplu, “Zeytin Yetiştiriciliğinde Kültürel İşlemler ve Kalite” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Zeytin üretiminin %97’sinin Akdeniz havzasındaki ülkeler tarafından yapıldığını belirten Toplu, zeytin ve zeytinyağı kalitesine etki eden faktörlerle ilgili bilgiler paylaştı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilşat Bozdoğan Konuşkan, “Zeytinyağı Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Çözüm Önerileri”ne ilişkin bilgiler verirken; Dr. Müge Aşan Nebioğlu “Zeytinyağında Duyusal Özellikler ve Tadım” konusunda, Gıda Müh. Murat Sabri Nebioğlu ise “Zeytinyağında Pazarlama Önerileri” konusunda sunum gerçekleştirdiler.

Kilis’te yetiştirilen zeytine ve zeytinyağına dikkat çekmek, üretimi özendirmek ve geliştirmek amacıyla düzenlenen çalıştaya Vali yardımcıları Osman Uğurlu ile Şükrü Özcan, Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman, Polateli Kaymakamı Mahmut Şener, Musabeyli Kaymakamı Ertuğrul Avcı, KİYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ruhat Yaşar ile Prof. Dr. Abdurahman Çetin, misafir akademisyenler, öğrenciler ve Kilisli çiftçiler katıldı.

Çalıştay, üniversitenin 15 Temmuz Meydanında düzenlenen zeytin temalı fotoğraf sergisiyle sona erdi.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Designed By Cemil DOĞAN