Zeytinyağının Kalitesini Ölçmek

Zeytinyağının Kalitesini Ölçmek

Zeytinyağının Kalitesini Ölçmek

Kilis’in Önde Gelen zeytin Üreticilerinden Şerif Mercimek, Zeytinyağının, tadımının nasıl yapıldığını açıkladı

Tüketicilerin zeytinyağı alırken dikkatli olmasını isteyen Şerif Mercimek,  gerçek yağının basit yöntemle test edilebileceğini hatırlatarak, pamuk yağı ve diğer yağlarla karıştırılmış ürünlerin piyasada maliyetin altında satıldığına işaret etti. Mercimek, bir kilo natürel zeytinyağının üretim maliyetinin yüksek olduğunu  tüketicilerin alırken bilinen iş yerlerinden almasını istedi. Şu anda Kilis de zeytinyağının kğ fiyatının asit oranına göre 16 ve 18 tl arasında satıldığını söyledi.

En önemli kriter meyvemsi ve taze tatda olmasıdır..İyi bir zeytinyağı ağzınızın ön kısmında meyvemsi bir tad bırakmalı ve genzinizi hafifçe yakmalıdır..Silkilmiş ve topraktan toplanan zeytinlerin yağı daha yüksek asitte olup , topraksı bir tat verir..Zeytinyağı ne kadar az işlemden geçerse hava ve ısı ile teması daha iyi engellenmiş olup bu yağların nefaseti daha iyi olur. Taze yeni sıkılmıl Zeytinyağlarının dibinde tortu oluşması doğaldır ve kalitesini etkilemez. Taze sıkılmış zeytinyağı, meyvenin çok yoğun tadını ve kokusunu içerir. Zeytinyağı gırtlağınızda hafif bir acılık bırakabilir (hatta bu acılık öksürmenize bile neden olabilir). Bu tür acılık (boğazı hafifçe yakan acılık) zeytinyağında istenen (olumlu) bir özelliktir. Nisbeten yakıcı ve acı olan zeytinyağı daha fazla fenol (phenol) içerir ve daha uzun zaman beklemeye dayanır.

Jpeg

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?