Ana Türkçe hangi dönem?
Proto-Türk Dönemi: Türkçenin Çuvaş lehçesinden henüz ayrılmadığı döneme Geç En Eski Türk Dönemi de denir. Bir görüşe göre Türk dili MS 5 ile 10 arasındaki döneme dayanır. Yüzyıllar Eski Türk Dönemi olarak adlandırılır. Eski Türk Dönemi iki bölüme ayrılır: Köktürk (Orhun) ve Uygur Dönemi.
Türkçenin dönemleri nelerdir?
Türkçenin yazı dilinin ilk örneklerini 7. yüzyıldan itibaren bulduğumuz Eski Türkçe dönemi 10. yüzyıla kadar sürmüş, ardından 10. yüzyıldan itibaren Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesi örnekleri veren Orta Türkçe dönemi gelmiştir. Makalemizin içeriğinde yer alan edebi eser örnekleri de bu dönemleri kapsamaktadır.
Orta Türkçe dönemi nelerdir?
ORTA TÜRKÇE (MS 13. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar batıya yönelen Oğuz boyları da kendi lehçelerinde metinler yazarak Anadolu Türkçesini oluşturmuşlardır. Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Ön Türkçe dönemi nedir?
Türkçeden önceki dil, Proto-Türk veya Proto-Türk; Türk dil ailesinin Şaz (Doğu) ve Ogur (Batı) kollarına ayrılmasından önceki dönemden kalma varsayımsal bir proto-dil veya proto-dildir.
Ana dönem nedir?
Anal dönem psikoseksüel gelişimin ikinci evresidir. Oral evreyi takip eden evredir. Genellikle 12 ila 36. aylar arasında gerçekleşir; uzun süreli oral alım yapan çocuklarda süre 48 aya kadar çıkabilir.
Türk dilinin ana evreleri nelerdir?
Türk dilinin tarihi gelişim süreci içerisinde terimsel gelişimi ele alacak olursak, terim söz varlığının geçirdiği evreleri klasik dönem, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak sayabiliriz.
Eski Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu dönemi Türkçesi, Beylikler dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi.
Eski Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılması sonucu ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Batı türkçesi kaça ayrılır?
Batı Türkçesi, Hazar Denizi’nin güneyinden batıya doğru yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmıştır. Batı Türkçesi, tarihi süreçte üç döneme ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Türkçe kaça ayrılır?
Tüm Türk dilleri Proto-Türk adı verilen varsayımsal bir ana dilden türemiştir. Aile, Oğuz, Kıpçak, Karluk ve Sibirya kollarını içeren Şaz grubuna ve Ogur grubuna ayrılmıştır.
Batı türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.
Ana Türkçe dönemi ne zaman başlıyor?
Birinci Türk Dönemi’nden sonra, muhtemelen Hz. İsa zamanında başlayan Ana Türk Dönemi gelir. Yukarıda belirtildiği gibi, Proto-Türk dönemi Hz. İsa zamanında başlar ve bu dönem, Türkçenin ilk yazılı ürünlerinin ortaya çıktığı Eski Türk dönemine kadar sürer.
Batı Türkçesinin kolları nelerdir?
Bugün Batı Türkçesi’nin dört kolu vardır: Azerbaycan Türkçesi, Gagauz Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi. Bu dört kolun oluşumunda hem siyasi hem de coğrafi nedenler rol oynamıştır. Bu kolların her biri yazılı bir dildir ve aralarında küçük farklar vardır.
Yeni Türkçe dönemi nedir?
Yeni Türkçe Dönemi (16. yüzyıl) Çağdaş Türk yazı dili döneminin bir önceki safhasını temsil eden Yeni Türkçe Dönemi, 16. yüzyılda Türk dili alanında mevcut yazı diline yerel dil özelliklerinin girdiği dönemdir.
Eski Türkçe dönemi hangi dönemleri kapsar?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.
Proto Türkçe hangi dönem?
Proto-Türk veya Ön-Türk, MÖ 30. yüzyıldan başlayarak MS 6. yüzyılda Urheimat ve Sprachbund’un ayrılmasına kadar Türkçe konuşan toplumların ortak atasını kapsayan tanımlamadır.
15-20 yüzyıllar arası Türkçenin hangi dönemidir?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.
Türkçe ilk yazılı metin hangi döneme aittir?
Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında diktirilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.