Atel tespit uygulaması nereye yapılır?
Atel uygulanmadan ve dairesel alçı uygulanmadan önce, cilt veya alçı çorabı ile alçı arasına bir pamuk yünü ped yerleştirilir. Sadece cildi değil, aynı zamanda kemik çıkıntılarını da (ulnar stiloid, medial ve lateral malleolus vb.) korur.
Atel hangi bölgelere uygulanır?
Kol veya bacaktaki kırıkları geçici olarak sabitlemek için bir atel (yarım alçı) kullanılabilir. Ameliyat gerektiren kırıklar için, ameliyata kadar kırık bölgesi bir atel (yarım alçı) ile izlenir. Çocuklardaki bazı kırıklar bir atel (yarım alçı) ile kalıcı olarak tedavi edilir.
Atel nerede takılır?
Fonksiyonlar kontrol edilir. ✓ Travma geçiren bölge önce elle sabitlenir. ✓ Atel, travma geçiren bölgenin üst ve alt eklemlerini kapsayacak şekilde yerleştirilir.
Hangisinde kırık olduğunda atelle tespit uygulaması yapılmaz?
Köprücük kemiği kırıklarında atel kullanılmaz.
Atelle tespit hangi kemik?
Kırık bölgesini sabitlemek için kullanılan sert, düz malzemelere atel denir. Kollar ve bacaklar gibi uzun kemikleri tanımlamak için kullanılır.
Hastanede atel nasıl yapılır?
Kırık şüphesi varsa, kemiğin üst ve alt eklemini içeren bir atel yapılır. Atelleme sırasında, hareketi en aza indirmek için yaralı bölge desteklenir. Kırık bölgesinde şiddetli deformite varsa, uzuv ekseni boyunca hafif çekiş uygulanır. Bu, özellikle distal bölgede nabız olmadığı durumlarda önemlidir.
Parmaklarda atel neden takılır?
El parmak atelleri parmağı saran ve eklemi koruyan bir yapıya sahiptir. Parmak ucunun düşmesi durumunda parmağı hareketsiz hale getirmek; Kırık ve çıkık durumlarında kemikleri sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için parmak atelleri kullanmak önemlidir.
Ayak bileğine atel nasıl uygulanır?
Traksiyon atelinin kullanım talimatları Traksiyon ateli yaralı kişinin sağlıklı bacağının yanına yerleştirilir ve uzunluğu teleskopik çubuklar kullanılarak ayarlanır. Bir kişi bacağı ayak bileğinden tutarak ve nazikçe kaldırarak bacakta çekiş uygular. Ayak bileği kayışı ayak bileğini sarar. İkinci kişi ateli bacağın altına yerleştirir.
Atel ne kadar takılır?
Çoğu atel, yaralanmaya bağlı olarak bir hafta veya birkaç gün kullanılır. Kırıklar için cihaz, çoğu kırığın iyileşmesi için gereken süre olan 4 ila 8 hafta boyunca kullanılmalıdır.
Kısa bacak atel kaç kat?
Dolgunluk elde etmek için üst ekstremiteye 8-10 kat, alt ekstremiteye 12-15 kat alçı uygulanabilir. Yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır. Kat sarılmalıdır.
Burun ateli neden takılır?
Buruna yerleştirilen atel plastik, metal veya alçıdan yapılabilir. Burun ameliyatı sırasında oluşan kemiklerin doğru pozisyonda iyileşmesini sağlar. Atel uygulanmazsa burundaki ödem kemik yapılarına baskı yaparak yer değiştirmeye ve deformasyona yol açabilir.
Atel ayakta kaç gün kalır?
Genellikle ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 haftadır. Ameliyatsız alçı veya atel ile tedavi edilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftadır.
Atelle hangi kırıklarda kullanılır?
Kırık kemiklerde alçıyla birlikte atel kullanımı özellikle tercih edilir. Ortopedik cerrahiden sonra da kullanılan atel, yaralanmadan sonra etkilenen bölgede şişlik oluşması durumunda acil önlem olarak da kullanılır. Şişlik indikten sonra, yaralı bölgeye tam bir alçı uygulanır.
Atelle tespit ne zaman yapılır?
Ameliyattan sonra yaklaşık dört hafta boyunca atel kullanılır. Bu kırıkların iyileşme süresi 4 ila 6 hafta arasındadır.
Açık kırıklarda tespit yapılır mı?
Açık kırık varsa; Tespitten önce yara temiz bir bezle örtülür. Üst ve alt eklemi de içeren kırık bölge karton, tahta vb. ile örtülmelidir. Sert bir cisim kullanılarak tespit edilir (tıbbi ekiplerin erişimi olmadığı ve nakil gerektiği durumlarda). Tespit edilen bölge yükseltilir ve hareketsiz tutulur.
Köprücük kemiği kırıklarında tespitinde hangisi kullanılır?
Köprücük kemiği kırıkları genellikle omuz üzerine düşme sonucu oluşur (örneğin spor sırasında veya trafik kazasında). Tanı için genellikle röntgen yeterlidir.
Ön kol kemiği kırıklarında atelle tespit işleminde ön kol boyuna nasıl asılır?
Kol askısı ile ön kol, bilek ve el sabitleme: Kırık dirsek ve bilek ekleminin hareketini engellemek için yaralı ön kolun altına üçgen bir kol askısı yerleştirilir. Üçgenin iki ucu hastanın/yaralı kişinin boynunun arkasına düğümlenir ve aşırı hareketi engellemek için geniş bir bandajla vücuda bağlanır.
Kırık çıkık ve burkulmalarda tespit nasıl olmalıdır?
Kırık, çıkık ve burkulmalarda fiksasyon nasıl yapılmalıdır? Fiksasyon sırasında yaralı bölge sabit tutulmalıdır. Yara varsa temiz bir bezle veya yumuşak bir malzemeyle örtülmelidir. Yaralı bölge bulunduğu gibi sabitlenmeli, onarılmaya çalışılmamalıdır. Daha fazla makale…
Ön kol kırığı için tespit yöntemleri nelerdir?
Hastalar acil servise ağrı, şişlik ve ciddi deformite ile giderler. Muayene sırasında el ve ön kol fonksiyonlarının kısıtlılığı not edilir. Damar ve sinirlerin muayenesi ayrı ayrı yapılmalıdır. Ön kolda kompartman içi basınç artışı sendromu genellikle çift ön kol kırıkları ile birlikte görülür.