Çekişmesiz yargı işleri temyize gider mi?
İtirazsız mahkeme kararlarına karşı ancak kanun yolu mümkündür; kural olarak istinaf yoluna başvurulur (m.387). Ancak istinaf hükümleri uygulanıncaya kadar istinaf hakkı devam eder.
Hangi karar temyiz edilemez?
İlk derece mahkemesinin davanın reddine ilişkin kararlarına karşı istinaf mahkemesinin bu kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz; ceza verilmesine, güvenlik tedbiri alınmasına veya istinafın esastan reddine karar verilmesine gerek yoktur (CMK m. 61/1).
Çekişmesiz yargı işleri ne demek?
İhtilafsız yargı, mahkemelerin kendi yetki alanına giren konularda aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre kanunu uygulaması anlamına gelir: Taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan haller, ilgililerin ileri sürebilecekleri bir hakları bulunmayan haller, hâkimin re’sen hareket ettiği haller.
Hangi davalar temyize gitmez?
Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemelerinin hâkimlerinin davaya bakmalarına hukuki veya fiili bir engel varsa, davanın o yargı çevresi içinde başka bir mahkemeye gönderilmesine ilişkin kararlar ile geçici hukuki koruma kararlarına karşı itiraz edilemez. (Örneğin ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz) 3 Ekim 2023
HMK 341 maddesi nedir?
Madde 341(1)’de şöyle denilmektedir: “İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilip kabul edilmesi hâlinde, bu kararlara karşı kanun yoluna başvurulabilir.”
Yaşın düzeltilmesi çekişmesiz mi?
Yaş düzeltme davalarında adli yargılama Yaş düzeltme davaları HMK Md. 382. madde anlamında çekişmesiz işlerden biri olarak kabul edilir ve basit yargısal yargılamaya tabidir. Bu davalar, Cumhuriyet savcısı, sicil müdürü veya onun atadığı memur önünde görülür ve karara bağlanır.
Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?
Karar düzeltme ile ilgili olarak göze çarpan en önemli ayrıntılardan biri, iş mahkemelerinin kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulmuşsa artık Yargıtay kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulamayacağıdır. Ayrıca, Yargıtay’ın iptal kararlarına karşı verilen kararın düzeltilmesi de mümkündür.
Yargıtaya hangi dosyalar gitmez?
Soyağacına ilişkin davalar hariç, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz. Geçici koruma kararları ve ihtiyati haciz gibi ihtiyati koruma kararlarına ilişkin Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz.
Temyiz sınırı ne kadar 2024?
Kanun tasarısında, mevcut düzenlemelere uygun olarak 2024 yılı için otuz bir bin Türk Lirası olan itiraz para cezası sınırı ile dokuz yüz yirmi bin Türk Lirası olan itiraz para cezası sınırı korundu.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlıksız yargılamada, aksi kararlaştırılmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Konkordato çekişmesiz yargı işi midir?
Konkordato bağlamında nüfus sayımına bakıldığında; HMK m.382/2-f uyarınca yalnızca konkordato mühletinin verilmesi ve komiser atanması ile konkordatonun onaylanması işlemleri çekişmesiz yargısal işlemler olarak kabul edilmektedir.
Çekişmesiz yargı temyize gider mi?
Bölge Adliye Mahkemesinin itirazsız davalardaki kararları kesin olup, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz (HMK m. 362/1-d). Bu nedenle davalı-davacının bu noktadaki temyiz başvurusunun reddedilmesi gerekmiştir.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve itiraz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (itiraz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.
Temyiz sınırı kaç yıldır?
Yüksek Mahkeme, normalde temyiz incelemesini kayıtlara dayanarak yürütür. Ancak, on yıl veya daha fazla hapis cezası içeren cezalar için, temyizin bir duruşma ile incelenmesi talebinde bulunulabilir. Yüksek Mahkeme, uygun görürse bir duruşma başlatabilir.
İstinafta ileri sürülmeyen hususlar temyizde ileri sürülebilir mi?
Başka bir deyişle, istinafta gündeme gelmeyen bir husus istinafta gündeme getirilemez.” DURUŞMA NO: 2023/2863. KARAR NO: 2024/49.
Hangi cezalar temyize gider?
İstinaf başvurularının incelenmesi genellikle her bir olay için ayrı ayrı yapılır; ancak Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi uygun görürse, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümler hakkında duruşma yapılarak istinaf başvurusu incelenebilir.
Katılma yolu ile temyiz mümkün mü?
Boşanma davası ve mücevher davası, hukuki bağlantısı olmayan bağımsız davalardır. Davalı taraf sadece boşanma davası ve aksesuarları ile ilgili karara itiraz ettiğinden ve mücevher davası ile ilgili olarak temyiz talebinde bulunmadığından, davacının katılarak mücevherlerle ilgili olarak temyiz talebinde bulunması artık mümkün değildir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.