İçeriğe geç

Zeytin Ağacının Yanına Hangi Ağaç Dikilir

Zeytin ağacının arasına ne ekilir?

Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa da dahil olmak üzere birçok şey ekilebilir. 190 zeytin fabrikamız var, bunların 174’ü faaliyette.

Zeytin ağaçlarının yanına ne ekilir?

İncir balı zeytin sineğini çeker ve zeytinden ziyade incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları paratoner gibi zeytin sineklerini çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenmekten ölürler.

Zeytin ağacı altına ne dikilir?

Bu nedenle altına uygun bir taban gübresi eklemek gerekir. Burada dekara 15 kg DAP gübresi kullanılabilir ancak DAP potasyum, kükürt ve çinko içermediğinden halk arasında Aşure olarak bilinen 13-24-12 gübreleri zeytinler için daha uygundur. Fiğ gübredeki azotu emerken fosfor ve potasyum zeytinde kalır.

Zeytin aralarına ne ekilir?

İçine domates ve Edremit çeşitleri ekleyin. Tozlaşmayı güçlendirir. Zeytin bahçesinin etrafına lavanta, biberiye ve kekik ekin. Kokuları birçok zararlıyı uzaklaştırır.

Zeytin ağacı yanına hangi ağaç dikilir?

Türkiye Zeytin Dostu Derneği, zeytin sineği zararlısıyla mücadelede üreticilerin incir ağaçlarından faydalanmasını öneriyor. Derneğin üniversiteyle birlikte başlatmayı planladığı çalışma, zeytinliklere incir ağaçları dikerek biyolojik pestisit uygulamayı hedeflemiyor.

Zeytin ağacının verimli olması için ne yapmak lazım?

Her yılın Ocak ve Mart ayları arasında gübreleme yapmak zeytin verimi için iyidir. Kuru yaz döneminde sulama daha verimli zeytinler elde etmenize yardımcı olabilir. En ideal yöntem damla sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl Bordeaux gübresi uygulanmalıdır. Bordeaux gübresi kireç ve tıbbi sudan oluşur.

Zeytin ağacı en çok hangi gübreyi sever?

Zeytinlik kolay drenajlı bir toprağa sahipse Şubat ayında gübre seçmek daha iyidir. Ancak kolay drenajlı bir toprak yoksa, toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompleks ve azotlu gübreler verilir. Azot, zeytin ağaçları için büyük önem taşır.

Zeytin ağaçlarının arası ne kadar olmalı?

İki tarla kenarından ekim mesafesinin yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra arası mesafe aynıdır. Örneğin Gemlik’te bu mesafe 5 x 5 m, Ayvalık’ta 6 x 6 m, Domat’ta ise 7 x 7 m veya 8 x 8 m’dir.

Zeytin ağaç dikimi hangi ayda yapılır?

Zeytin fidanı dikmek için ideal zaman Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda ekilen zeytin kökleri toprağa daha iyi entegre olur ve kış aylarındaki yağmurlarla birlikte büyür ve gelişir. Dikim sırasında yapılan hatalar fidanın köklerinin toprağa entegre olmasını geciktirecektir.

Zeytin ağacından çok verim almak için ne yapmak lazım?

Zeytin ağacının verimliliğini artırmak için yılda iki kez gübreleme yapmalısınız. Ayrıca toprağı altı ayda bir havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi bir büyüme sağlayabilirsiniz.

Zeytinin iri olması için ne yapmalı?

Ayrıca zeytinin iyi büyümesi ve normal göz gelişimi için yeterli genel sıcaklığa ihtiyacı vardır. Zeytinin yıllık yağış ihtiyacı 650-800 mm’dir. Yaz aylarından mevsimsel yağmurlara kadar yapılan sulama zeytinlerin daha büyük büyümesini ve yağ üretiminin artmasını sağlar.

Zeytin fidanı hızlı büyümesi için ne yapmalı?

Mayıs Sulama kurak mevsimde her 15 günde bir yapılmalıdır. Hafif sürümle sürgünün kırılması yabancı ot gelişimini önleyecektir. Zeytin fidelerinin hızlı büyümesi için fide başına 50 gram amonyum sülfat, 50 gram süperfosfat ve potasyum sülfat fide çıkıntısına eklenir ve ardından sulanır.

Zeytin ağacı kaç günde bir sulanır?

Genellikle zeytin sulama her 20 ila 30 günde bir yapılır. Genç fideler Haziran ayında sulanır. Kanserli zeytin ağaçlarının budaması bu ayın sonuna doğru yapılır. Temmuz ayında zeytin sulama 15 günlük aralıklarla devam eder.

Zeytin ağacının ömrü ne kadardır?

Zeytin ağacı çok uzun ömürlü bir ağaç olup ortalama ömrü 300-400 yıldır.

Zeytin ağacı kaç sene sonra meyve verir?

Zeytin ağaçları genellikle 5-7 yaşları arasında düzenli hasada başlar ve 20-50 yaşları arasında maksimum verime ulaşır.

Zeytin ağacı toprağa ne zaman dikilir?

Zeytin fidanı dikmek için ideal zaman Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda ekilen zeytin kökleri toprağa daha iyi entegre olur ve kış aylarındaki yağmurlarla birlikte büyür ve gelişir. Dikim sırasında yapılan hatalar fidanın köklerinin toprağa entegre olmasını geciktirecektir.

Zeytin bahçesi ne zaman sürülür?

BACA. Hasat tamamlandıktan sonra sürme işlemi yapılır. Toprak eğiminin düzeltilmesi gereken zeytinlikler sürülür. İyi ılıman iklimde yetişen zeytinler için toprak derinlemesine (10 – 12 cm) işlenmelidir.

Zeytin bahçesine bakla ekilir mi?

Baklanın kökleri topraktaki azotu bağladığı için birçok sebze ve hatta toprağa yakın yetişen ağaçlar için tam teşekküllü bir refakatçi bitkidir. Zeytin ağacı, çilek, ıspanak ve fasulye gibi refakatçi bitkiler yan yana ekildiğinde verimlilik ve tat açısından çok iyi sonuçlar verir.

Zeytin ağacı hangi ortamı sever?

Zeytin ağacı ışığı sevdiği için özellikle geçiş bölgelerinde güney yönleri tercih edilmelidir. Sisli dağ etekleri ve vadiler zeytin için uygun değildir. 800 m’den yüksek yerlerde zeytin yetiştirilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort